Rentens betydning for aktiekursen

I vores BetSchool artikel om “hvad, der bestemmer værdien af en aktie?” blev det slået fast, at værdien af en aktie er givet ud fra en forventning om selskabets fremtidige cashflow fra selskabet til investorerne. For nemheds skyld så bruger investorer selskabets indtjening som indikation for, hvordan pengestrømmen tilbage til aktieejeren forventes at blive.

Når man skal beregne nutidsværdien af en aktie, så bruger man den risikofrie rente, der f.eks kan være den 10 årige rente tillagt et risikotillæg for aktiemarkedet generelt, samt et for det individuelle selskab. Størrelsen af risikotillægget afhænger af selskabets risikoprofil. Meget ‎risikofyldte‬ selskaber har et højt tillæg og lav risiko selskaber har et lavt risikotillæg. Du kan bruge “Top3 % 12 måneder” til at udpege, hvilke aktier der svinger meget og derfor også et godt bud på aktiens risikoprofil.

Alt andet lige, så er risikofyldte selskaber mere rentefølsomme end mindre risikofyldte selskaber. Dvs. når renten går op, så falder aktiekursen hørende til risikofyldte selskaber (kunne f.eks. være Genmab‬, ‎Vestas‬, Bavarian‬, Pandora‬ etc.) mere i kurs end lavrisiko selskaber (kunne f.eks. være DSV‬, ISS‬, ‎Matas‬).

Spil på aktier – få 100% velkomstbonus op til 1.000 kroner her

En anden betragtning er, at højvækst-aktier er mere rentefølsomme end lavvækst aktier, fordi en større andel af deres indtjening forventes at falde langt ude i fremtiden, og hvis renten så stiger, så bliver nutidsværdien lavere.

Finansielle‬ aktier vil ofte falde i kurs, når renterne stiger, fordi de til at starte med får kurstab på deres værdipapirbeholdninger. Man har set investorer, der mener at det kunne være godt for især bankerne med højere renter, idet dette vil kunne forbedre deres rentemarginal. Her skal man bare huske på, at her er der tale om de helt korte renter – dem som styres af nationalbankerne. De korte og de lange renter behøver overhovedet ikke at følges ad, da der er meget politik i de korte renter, mens de lange renter i højere grad er styret af markedskræfterne.

Et sidste punkt, som bør fremhæves, er, at meget forgældede selskaber selvfølgelig ikke har det så godt, når renterne stiger.

REKLAME | MINDST 18 ÅR | SPIL ANSVARLIGT, STOPSPILLET.DK OG 70 22 28 25 | ROFUS.NU | Guide til spreadbetting, finansiel betting og investering generelt. Sidens indhold er fuldt reklamefinansieret, og selv om vi kan stå på mål for indholdet, skal du være opmærksom på, at vi modtager betaling for at henvise spillere til spillesider. Alt materiale skal derfor opfattes som ANNONCERING! Endvidere skal du være opmærksom på, at bonusser er underlagt regler og vilkår. Spil ansvarligt eller søg hjælp!